Съвети как да се чувстваш добре

Изведнъж се чувстваш потисната или уморена? Познато ли ти звучат главоболието, болките ниско в коремната област и чувствителните гърди? Не се тревожи! Милиони жени и момичета изпитват това по време на месечния си цикъл или няколко дни преди това. Няколко съвета как да се справиш с тези симптоми вършат чудеса! Не трябва да се лишаваш от това, да правиш любимите си неща дори през тези дни!

Това са нашите топ съвети, за да се чувстваш перфектно – както по време на месечния си цикъл, така и през всеки ден от месеца:

1. Пий много вода! Някои симптоми са породени от задържането на вода. Противно на това, което може би си мислиш, пиенето на вода всъщност помага да се намали задържането на вода и подуването на корема. Освен това водата помага и за изхвърляне на токсините от тялото. Тя прави чудеса и е много достъпна: дори да си в движение, можеш да си носиш бутилка с вода.

2. Открий силата на плодовете и зеленчуците, съдържащи много вода. Например динята и краставицата ще ти помогнат да се хидратираш и това ще има положителен ефект върху тялото.

3. Поглези се с храна с високо съдържание на магнезий и витамин Е. Бананите например са богати на магнезий, фурмите и кайсиите съдържат витамин Е, а авокадото е богато и на двете. 

4. Бъди внимателна със солта, захарта, кафето и черния чай! Балансираното хранене – без прекалено количество сол и захар – ще ти даде енергията, от която се нуждаеш, и в същото време ще намали задържането на вода в организма. Избягвай също кафето и черния чай. Да, приемът на течности е много важен, за да си добре хидратирана. Но тези две напитки всъщност спомагат за задържането на вода в тялото.

5. Движи се! Не е нужно да претоварваш тялото си, но малко упражнения на чист въздух като разходка в парка, каране на колело или плуване обикновено правят чудеса. Движението ще те накара да се чувстваш по-добре, защото коремните мускули се разтягат, а това спомага спазмите да изчезнат.

6. Отпусни се и се стопли! Постави бутилка с гореща вода на корема си, докато си почиваш на дивана, или вземи топъл душ или вана за подобряване на циркулацията на кръвта. Топлината разширява кръвоносните съдове и отпуска тялото. 

7. Поглези се и се развесели! Намери време да се видиш с приятели или отиди на кино. Наслади се на вкусна и полезна храна. Между другото черният шоколад помага за контрола на апетита и повишава нивото на серотонин, което ще подобри настроението ти. 

8. Наспи се! Има много причини, поради които сънят е много важен – той влияе добре на нивото на хормоните и кръвната захар, а и помага на тялото да се възстанови. Използвай възможността за един хубав следобеден сън, а бутилка с гореща вода или подгряваща възглавница ще те отпусне още повече и ще направи съня или дрямката още по-лесна.

Ако имаш спазми, които са толкова силни, че „домашното лечение“ не дава ефект, то трябва да потърсиш лекарска помощ.