Месечният цикъл

Скоро менструацията ще бъде най-естественото нещо за теб. Научи тук за месечния цикъл, който предизвиква менструцията, и за нещата, които се случват преди и след нея.

Какво е менструален цикъл?

Времето от началото на първия цикъл до следващия е около месец, затова се казва менструален цикъл (латинската дума за „месец“ е mensis). За улеснение при пресмятане и при консултация с лекар или гинеколог наричаме деня, в който ти идва цикълът, „първи ден на менструацията“. Менструацията често е единственото нещо, което виждаш като промяна в тялото си всеки месец, но „зад кулисите“ се случват много неща!

Анимацията показва какво точно се случва по време на менструалния цикъл. Виж видеото или натисни директно на темата, която те интересува.
 

 

 

Колко дни има между два цикъла? Колко дни има между два цикъла?

Една яйцеклетка узрява в яйчниците приблизително на всеки четири седмици.
Това е само ориентировъчен период – менструалният цикъл е строго индивидуален при всяко момиче. Разгледай двата примера по-долу, за да видиш колко различни могат да бъдат менструалните цикли: при първия пример цикълът трае 28 дни, което се приема като средна продължителност. Другият пример с продължителност от 33 дни определено е по-дълъг, но също абсолютно нормален. Моля, имай предвид, че информацията за дните за зачеване и периода на овулацията в илюстрациите на двата менструални цикъла е само ориентировъчна. 

Какво значи, ако месечният ми цикъл е нередовен?

Когато започнеш да имаш цикъл, в началото той може да е нередовен. Не се притеснявай, ако не дойде на деня, в който го очакваш. Понякога минават няколко години, докато се нормализират половите ти хормони и цикълът ти се регулира. Диетите, стресът, пътуванията и други фактори влияят на твоя месечен цикъл. 

Ако имаш притеснения или искаш повече подробности, можеш да се консултираш с твоя доктор.

Бързи факти за менструацията: Какво, колко дълго и какво количество?

Какво? Течността, която изтича от вагината ти по време на менструацията, далеч не е само кръв, както смятат повечето хора. Тя съдържа вагинален секрет, както и излющените горни слоеве на лигавицата на матката. Цветът на менструалната течност може да се различава значително, като варира от червено до кафеникаво или тъмнокафяво.

Колко дълго? Като цяло цикълът продължава от 3 до 7 дни. Отново подчертаваме, че тази продължителност може да е различна при всяко момиче и жена – и няма нещо, което да се смята за точно установено, когато става въпрос за продължителността на менструацията.

Какво количество? Както и при другите особености на менструалния цикъл, количеството на кръвта и тъканите, които се изхвърлят, варира значително при различните жени.
Около 65 мл менструална течност се смята за нормално – това е около половин чаша за целия период. Не изглежда толкова много, погледнато по този начин, нали?

Кои са най-тежките дни от менструалния цикъл?

С времето ще разбереш, че има по-тежки и по-леки дни през твоята менструация. В началото на цикъла течението е по-обилно, като близо две трети от менструалната течност изтича през първите 2-3 дни. В края на цикъла следват „по-леките дни“, когато изтича и останалата една трета от течността. Това също може да варира при всяко момиче. Ще свикнеш със своя цикъл и много бързо ще се ориентираш кога какъв размер тампон да използваш.

Ще се запази ли непроменен моят месечен цикъл през целия ми живот?

Твоят цикъл няма да остане еднакъв през целия ти живот и може да се промени, щом пораснеш. При повечето жени с времето се променя продължителността, силата на течението и начинът на протичане на цикъла. Цикълът не е много редовен в началото, както и когато жената навлиза в менопаузата. Използването на противозачатъчни таблетки може да намали силата на течението в сравнение с предишни периоди и може да направи цикъла по-редовен. Много млади майки споделят, че менструацията им е доста по-силна след раждането на бебето. Поради тази причина има тампони, които са с различни размери, с различна степен на абсорбиране и дори с крилца за допълнителна защита – така че винаги можеш да откриеш най-подходящия за теб. Може да научиш кои тампони са подходящи за момичета, на които им идва цикълът за пръв път, тук.