Митове

За менструацията се говорят всякакви неща, но не всички са истина. Тук сме събрали неща, които може би си чувала – разбери дали са истина или не.

„Ако плувам в басейна с тампон, той може да протече“. Невярно!
Няма нужда да се притесняваш, че тампонът може да пропусне, тъй като менструалната течност се абсорбира още във влагалището. Просто постави нов тампон точно преди да влезеш в басейна и го смени веднага щом излезеш.

„Ако използвам тампон, когато спортувам, той може да се извади“. Невярно!
Можеш да практикуваш всеки вид спорт, като използваш тампон – той се разширява и внимателно остава на мястото си дори ако тичаш или скачаш за топката.

„Мога да спортувам по време на цикъла си“. Вярно!
Сега, когато използваш точния размер тампон според силата на течението, можеш да спортуваш през всеки ден от месеца. Скрит вътре в тялото ти, той остава на мястото си и няма да пропусне дори когато правиш упражнения. Просто запомни, че трябва редовно да сменяш тампона, когато е напълно напоен или ако са минали 8 часа от поставянето му. Винаги избирай най-малкия подходящ размер за силата на менструалното ти течение. Спортът е много подходящ, за да релаксираш, и може да допринесе за предотвратяване на спазми.

„Момиче под 12 години не може да използва тампон“. Невярно!
Можеш да използваш тампони o.b.® PROCOMFORT™ Mini още от първия ти цикъл. Те са създадени специално за млади момичета. Благодарение на тесните си крайчета, малка форма и копринено гладко SILKTOUCH™ покритие тези тампони са изключително лесни за поставяне. 

„Ако си девствена, също можеш да използваш тампон“. Вярно!
Заради хормоналните промени, които настъпват в тялото ти преди първия цикъл, хименът (разположен ниско, в предната част на отвора на влагалището), ще стане мек и еластичен. Това означава, че по-малък размер тампони като o.b.® PROCOMFORT™ Mini и Light Days нормално могат да се използват дори ако си девствена. o.b.® PROCOMFORT™ Mini са изключително лесни за поставяне.

„Може да загубя конеца и в резултат да не успея да извадя тампона“. Невярно!
Тампоните са създадени, така че конецът винаги да остава отвън, затова няма причина той да се скрие вътре в тялото. Тампоните o.b.® са направени според най-високите стандарти и са разработени така, че конецът е здраво закрепен вътре в тампона. Всеки етап от производствения процес се наблюдава внимателно, за да се гарантира най-високо качество. За да се убедиш сама, че конецът е здраво закрепен за тампона, просто го дръпни силно, преди да поставиш тампона! Ще видиш колко сигурно е закрепен към тампона!

„Тампонът може да се заклещи или изгуби в тялото ми“. Невярно!
Тампонът пасва доста плътно във вътрешното пространство, за което е създаден, и няма възможност да мърда където и да било! Тампонът не може да премине в матката. Отворът между матката и влагалището е твърде тесен, за да може тампонът да премине през него. Тампонът не може да се заклещи – ако чувстваш, че той не помръдва, когато дръпнеш конеца, това вероятно означава, че все още не е готов за смяна или че стискаш прекалено силно и трябва да се отпуснеш. 

„Тампонът може да бъде поставен твърде дълбоко и след това няма да мога да го открия.“ Невярно!
Има две причини, поради които това не може да се случи. Първата е дължината на конеца – тампонът е правен така, че дори след поставянето му ти виждаш конеца отвън. Втората и
най-важна – тампонът не може да премине в матката, тъй като отворът ù е твърде малък. Можеш да видиш това доста ясно във видеото „Как да поставиш тампон“.

„Трябва да сменям тампона минимум на всеки 4 часа, в противен случай той може да бъде опасен за мен?“ Невярно!
Тампоните могат да се носят до 8 часа. Това зависи от силата на течението ти. Обикновено ще е необходимо да сменяш тампона на всеки 3 до 6 часа през първите няколко дни, когато течението е по-силно. През по-леките дни, в края на цикъла, ти може да използваш по-малък размер тампон и да го сменяш на всеки 6 до 8 часа. Винаги избирай най-малкия подходящ размер за силата на менструалното ти течение. Можеш да използваш тампон и през нощта. 

„Мога да използвам тампон и през нощта“. Вярно!
Напълно нормално е да използваш тампон и през нощта. Просто сложи нов тампон, преди да си легнеш, и го смени веднага щом станеш от сън. Винаги избирай най-малкия подходящ размер за силата на менструалното ти течение.

„Не е хубаво да използвам тампон през всеки ден от цикъла ми, за да може тялото ми да почива“. Невярно!
Тампоните действат в хармония с твоето тяло, така че няма причина да не може да използваш тампон от началото до края на твоя цикъл. Важно е винаги да използваш
най-малкия подходящ размер за силата на менструалното ти течение и да го сменяш, когато е напълно напоен или ако са минали 8 часа от поставянето му.

„Мога да опитам да поставя тампон, преди да ми е дошъл първият цикъл“. Невярно!
Има 2 причини, поради които трябва да изчакаш да ти дойде цикълът за пръв път и чак тогава да пробваш да си сложиш тампон. Първата причина е, че хименът (разположен ниско, в предната част на отвора на влагалището) може още да не е готов – тъй като той става мек и еластичен благодарение на хормоните точно преди да ти дойде цикълът. Втората причина е, че менструалното течение позволява поставянето и изваждането на тампона да става лесно. Ако не си в цикъл, влагалището ще е твърде сухо и поставянето на тампона ще бъде некомфортно. 

„Момичетата тийнейджъри не трябва да използват тампони, защото тялото им още не е готово“. Невярно!
Когато ти дойде първият цикъл, тялото ти е готово за тампони. В началото е най-добре да опиташ по-малък размер тампон, например o.b.® PROCOMFORT™ Mini или Light Days.
В частност o.b.® PROCOMFORT™ Mini са изключително лесни за поставяне.

„Тампоните блокират изтичането на менструална кръв“. Невярно!
Тампоните не блокират нормалното изтичане на менструалната течност. Те само абсорбират течността, като я отвеждат във вътрешността си, докато се напоят напълно. Изцяло напоеният тампон пропуска течността покрай себе си.

„Трябва да сменям тампона си всеки път щом отида до тоалетна“. Невярно!
Не трябва да изваждаш тампона всеки път когато отидеш до тоалетна, защото влагалището и червата са отделни органи, всеки със собствен отвор. Само силата на течението определя колко често трябва да сменяш тампона. За да провериш дали трябва да смениш тампона, просто леко дръпни конеца. Ако тампонът се движи лесно, значи е достатъчно напоен и е време да бъде сменен. Ако не, остави го още малко и провери малко по-късно (но не повече от 8 часа). 

„Тампонът е твърде малък, за да ме защитава добре“. Невярно!
Тампонът може да е малък, но материята, от която е направен, е силно абсорбираща. Течността се отвежда в сърцевината на тампона и се задържа там. Просто трябва да откриеш тампон с точната абсорбираща степен за теб, като тя може да се мени в зависимост от това, дали си в началото или в края на цикъла си. Запомни винаги да използваш тампон с най-малка абсорбираща способност според менструалното си течение. Когато започнеш да използваш тампони, първо опитай o.b.® PROCOMFORT™ Mini – те са най-лесни за поставяне. Опитай и o.b.® PROCOMFORT™ Normal за удобна защита, ако течението ти се усили.

„Като тийнейджър трябва да използвам само най-малкия размер тампон“. Невярно
Определено е добре да започнеш с o.b.® PROCOMFORT™ Mini, ако използваш тампони за пръв път, защото те са най-лесни за поставяне и изваждане. Но кой размер тампон ще използваш, зависи от силата на течението ти. Кръвотечението през първите дни на цикъла обикновено е по-силно, така че се нуждаеш от тампон, който те кара да се чувстваш суха и защитена. Опитай удобната зашита на o.b.® PROCOMFORT™ Normal. Ние ти препоръчваме винаги да използваш тампон с най-малка абсорбираща способност според нуждите на твоето менструално течение. Степента на абсорбция сила на тампона е обозначена на опаковката чрез броя капчици.

„Не трябва да усещам тампона, докато съм с него“. Вярно!
Когато тампонът е поставен правилно, не трябва да го усещаш. Ако го усещаш, когато сядаш или се навеждаш, тогава не си го поставила достатъчно навътре. Гледай нашето видео, за да провериш дали го поставяш правилно.