Моят първи цикъл

Какво представлява? Как да разбера кога да го очаквам? Страшно ли е? Отговорите на всички въпроси за менструацията, които те вълнуват, открий тук.
 

“Денят най-после дойде!”

Трудно е да опишеш какво е, когато ти дойде цикълът за пръв път, нали? Странно и ново е, много вълнуващо и ти би трябвало да се чувстваш горда – вече си жена! Когато ти дойде първият цикъл, през главата ти минават хиляди мисли едновременно. Нормално е – това е много специален ден за всяко момиче! Вероятно си мислиш: „Как ще свикна“? Не се притеснявай, лесно е. Скоро дори няма да ти прави впечатление, когато ти идва цикълът, и това няма да ти пречи да се радваш на живота!
 

„Кога да очаквам моя първи цикъл?“Няма „точна възраст“ кога ще е твоята първа менструация. При по-голямата част от момичетата това се случва между 12 и 13 години, при някои доста по-рано – на 10 години, при други доста по-късно – на 15 години. Това е напълно нормално. Как ще бъде при теб, зависи от това, как се развиват твоите полови органи и кога тялото ти ще започне да произвежда достатъчно полови хормони. Когато това се случи, приблизително на всеки четири седмици в яйчниците ти ще узрява по една яйцеклетка. Ако искаш да научиш повече, натисни тук.
 

„Има ли симптоми, които показват, че скоро цикълът ще ми дойде за първи път?“Ще можеш доста точно да разбереш дали цикълът скоро ще ти дойде за пръв път – просто трябва да познаваш симптомите за това! Когато се появи бяло течение това значи, че приблизително година по-късно ще имаш първата си менструация. Голяма част от момичетата порастват доста на ръст. Гърдите, талията и бедрата ти се развиват – тялото ти става по-женствено. 

Може би се притесняваш, че може да ти дойде неочаквано и в неподходящ момент. Можеш да използваш ежедневни превръзки (например CAREFREE®) всеки ден в очакване на първата менструация. Те ще ти помогнат да се чувстваш по-защитена.

Когато цикълът ти дойде за първи път, може да забележиш светло кафеникаво течение по бельото си или няколко капки кръв. Възможно е да прокървиш доста още първия път. Не се тревожи, това е нормално! Дали е по-подходящо да използваш тампони или превръзки, можеш да провериш тук.

 

Знаеш ли... ...че момичетата често се чувстват зле или доста емоционално малко преди да им дойде? Някои чувстват болка ниско в коремната област, болки в гърба или рязка промяна в настроенията – някои повече, други – по-малко. Не се тревожи за това; ще отмине. Има щастливки, които не изпитват нито един от тези симптоми. Ако все пак тези симптоми те измъчват, има ефикасни съвети, които ще ти помогнат да се справиш с тях. Натисни тук за да ги откриеш

... че в началото не е задължително да ти идва всеки месец? Често отнема няколко години, докато се нормализира хормоналният баланс и се регулира месечният ти цикъл. Затова е много полезно да използваш менструален календар!