Нашите ангажименти

 

Нашият ангажимент към усведомеността на жените относно здравето им

 

 

Вярваме, че здравето на жените е неизменно преплетено със здравето на околната среда. Здравата жена допринася не само за своето собствено благоденствие, но и за това на любимите си хора и общността си.Отдадени сме да помагаме на всяка жена чрез нашите продукти, услуги и научна дейност, за да се наслаждава на здравословен живот на всяка стъпка от житейския си път. Не искаме обаче това да бъде за сметка на нашата планета. Нека Ви разкажем повече за това, което вече правим, и какви са амбициите ни за бъдещето.

 

 

Нашите продукти

 

Знаете ли, че вече повече от 40 години сме движещата сила зад иновациите в производството на тампони и се уверяваме, че продуктите ни не само осигуряват надеждна сигурност, но и са безопасни за тялото.

 

За нас е важно тялото Ви да е здраво, затова тампоните o.b.® не съдържат парфюм, вредни химикали или хлор. Всъщност абсорбиращото ядро на нашите тампони е 100% изработено от растителни материали от устойчиви източници. Освен това тампоните ни са хипоалергенни (предназначени да намалят риска от алергия). Те са клинично тествани от гинеколози, за да се гарантира безопасността и здравето Ви.

 

Материалите, използвани за направата на нашите тампони, са сертифицирани независимо в съответствие със STANDARD 100 от OEKO-TEX® и покриват най-високите изисквания за безопасност за текстилни продукти, влизащи в контакт с човешка кожа. Освен това получихме много добра оценка „Very Good“ от OEKO-TEX® за o.b.® ProComfort както през 2017 г., така и през 2020 г.

 

От 2010 г. насам производственият завод на o.b.® във Вупертал, Германия използва електроенергия само от възобновяеми източници. Тази и други целени мерки редуцираха абсолютната стойност на въглеродните емисии с 88% в периода 2010 г. – 2019 г. С отдаденост защитаваме околната среда и даваме възможност на клиентите да взимат информирани решения, за да бъде животът им по-здравословен.

 

Наша амбиция е до 2025 г. да използваме колкото може повече материали с органичен и устойчив произход, за да бъде планетата ни по-здрава, но и да продължаваме да осигуряваме надеждна защита и комфорт – това, което марката o.b.® прави от години и заради което е предпочитана.

 

 

Опаковките на нашите продукти

 

Знаете ли, че значително подобрихме опаковките си, което подпомага борбата с отпадъците от опаковки в нашия регион?

 

Опаковките на всичките ни тампони са изработени от 90% рециклируеми материали и влакна, сертифицирани от FSC, добити от възобновяеми гори в Европа.

 

Картонът, използван от o.b.®, е 100% рециклируем, а мастилото – изработено от зеленчукови пигменти. Тези материали са по-безопасни за околната среда и са лесни за рециклиране.

 

Работим усилено, за да разпространяваме информацията за правилното изхвърляне на нашите продукти в контейнери за отпадъци и да опазваме природата.

 

Лесно е – просто изхвърляте нашите тампони в контейнер за смет и пазите планетата чиста. До края на 2021 г. ще прекратим използването на пластмасови апликатори за еднократна употреба при всичките ни видове тампони, за да избегнем попадането на пластмасови отпадъци в реките и моретата.

 

До 2025 г. целим да сведем до минимум нашия глобален отпечатък, като непрестанно се стремим към по-ефективно използване на опаковъчните материали, включително оптимизиране на размера, складиране на повече продукти върху палетите и намаляване броя на камионите в мрежата ни за разпространение, за да подпомогнем опазването на околната среда.

 

 

Напомняне за безопасно изхвърляне

 

•  Продуктите за интимна дамска хигиена не трябва да се изхвърлят в тоалетната, включително и тези, които са биоразградими, освен ако изрично не е посочено на опаковката, че могат да се изхвърлят в тоалетната.

•  Целта е да се предотврати задръстване на канализацията и да се редуцира замърсяването на морските води. Използваните продукти за интимна дамска хигиена (дори биоразградимите) винаги трябва да бъдат изхвърляни в контейнери за битова смет, тъй като съдържат менструален/санитарен отпадък. Честа практика при потребителите е да увиват използваните тампони в тоалетна хартия и ги изхвърлят в коша за боклук. Много обществени тоалетни разполагат с такива кошове, затова изхвърляйте продуктите си за интимна хигиена там, а не в тоалетната.

•  Поставяме специален символ върху опаковката на нашите продукти, който означава „Да не се изхвърля в тоалетната“. Освен това в уебсайтовете на марките ни можете да намерите информация за правилното изхвърляне на използваните продукти.

• Изготвихме правила за рециклируемост на дизайна (Design for Recyclability) и процес на управление, за да се уверим, че опаковките ни са създадени с мисъл за възможността им за рециклиране.

 

 

Приносът ни към обществото

 

Гордеем се с дългогодишното си сътрудничество с професионалисти в здравеопазването, като например гинеколози, благодарение на което се уверяваме, че произвеждаме възможно най-ефективните, удобни и безопасни продукти за менструална и интимна здравна грижа.

Освен това нашата компания, Johnson & Johnson, активно се бори с недостига на продукти за интимна грижа в най-бедните общности, като например дарява безплатни продукти на жени в нужда или подкрепа инициативи, които представят безплатни дамски превръзки за многократна употреба на момичета и жени в неравностойно положение в Африка.

 

 

Нашият ангажимент в Johnson & Johnson

 

Нашата отдаденост на науката, изобретателността и човешкото здраве не спира с o.b.®.
Научете как нашата компания, Johnson & Johnson, създава устойчиви продукти, които ни помагат да живеем по-здравословно, на по-здрава планета. 

 

 

 

 

Какво съдържа продуктът ми?

 

 

Ето списък с компонентите на нашите тампони и от какво са направени:
 

  1. Покритие: Покритието представлява свръхтънък слой, направен от внимателно подбрани синтетични влакна (полиетилен, полипропилен, полиестер), който гарантира удобно поставяне и премахване, особено в дните с леко течение. Покритието обгръща абсорбиращото ядро, за да предотврати полепването на влакна по влагалищните стени при премахването на тампона. Този тънък слой обвива целия тампон. Така правим тампоните по-безопасни и удобни. 
Синтетичните влакна на покритието са безопасни и се използват в много различни продукти, като например тези за грижа за отворени рани. 
 
  1. Абсорбиращо ядро: Основното абсорбиращо ядро на тампоните е направено от вискоза – биоразградими и устойчиви влакна от естествена дървесна маса, доказано безопасни за употреба от хора. Вискозата има специфични качества, като например абсорбция и здравина, която прави влакната ѝ идеален материал за абсорбиращи ядра на тампони. Тя е безопасен, устойчив и разумен за използване материал. Освен това произходът на вискозата, която използваме, е устойчиво управлявани гори в Европа.
 
  1. Конец: Конецът на тампона е направен от синтетични полиестерни влакна, известни поради това, че са издръжливи, не абсорбират течности и са подходящи за употреба в продукти за хигиена. Той остава здраво прикрепен към тампона по време на менструацията и осигурява безопасно премахване. Здравината на конеца и прикрепянето му се подлагат на рутинни тестове, преди тампоните да бъдат разпространени на пазара.
 
  1. Опаковка: Основната опаковка (обвивка) е направена от синтетични влакна (полиетилен, полипропилен), за да гарантира оптимална защита срещу замърсяване (прах, мръсотия) и влага, както и да подсигури целостта на тампона.​ Друга полза е предотвратяването на разширяването на тампона, което улеснява поставянето му, когато е време да го използвате. Непрестанно търсим още устойчиви алтернативи със същата ефективност.

 

 

Качество и гаранция


Милиони жени използват тампоните ни всеки ден. Наш приоритет е да гарантираме, че тампоните ни са безопасни, удобни и ефективни. 

•  Тампоните o.b. не съдържат вредни химикали, хлор, оцветители и парфюм и са клинично тествани от гинеколози в името на Вашето здраве и безопасност.
•  Всички наши тампони са в съответствие с европейската Директива 2001/95/ЕО относно общата безопасност на продуктите, която регулира продуктите за дамска грижа. Тя задължава производителите да предоставят безопасни продукти на клиентите си. За да спазваме изискванията на директивата, са ни нужни строги процедури за оценяване и потвърждаване безопасността на суровините и завършените продукти, както и да предоставим съответната информация, за да могат потребителите  да използват продуктите ни по безопасен начин.
•  Съставът на нашите тампони е подбран въз основа на научни и клинични доказателства, обширна гинекологична експертиза, десетилетия познания и опит, касаещ нуждите на жените за поддържане на добра хигиена по време на менструация, както и отзиви от клиенти. Суровините са внимателно подбрани, за да бъдат от най-високо качество, и преминават щателно проучване за безопасност, преди да бъдат одобрени и използвани в производството.
•  Всички наши тампони се оценяват независимо в съответствие със Standard 100 на OEKO-TEX® и покриват най-високите изисквания за безопасност на текстилни продукти, влизащи в контакт с кожа ( бебeшка). Сертифицирането се извършва чрез тестване за опасни вещества на всички материали, използвани при нашите тампони, и се съобразява със съответните критерии за текстили (за бебета).

Всеки нов продукт се подлага на интензивно тестване, преди да бъде пуснат в продажба – от проверка на суровините до безопасност, качество и ефективност на крайния продукт.

•  По време на разработката на последния ни продукт бяха проведени 12 000 теста
•  Тестовете се провеждат от доставчици, външни и вътрешни лаборатории или независими институти