Как се променя моето тяло?

Всичко това е нормално! Не се тревожи.

Гърдите и бедрата, интимното окосмяване, черните точки... Лесно е да се чувстваш смутена заради промените в тялото ти. Но помисли: всеки преминава през това, дори и момчетата по свой собствен начин. Промените, които откриваш, са напълно нормални и засягат всяко момиче в определен етап от тийнейджърските години. Те започват на 9 години и продължават през целия период на тийнейджърството. Те са част от напълно естествен процес на порастване.Така че няма никаква нужда да се чувстваш неловко!

Нека разгледаме нещата подробно.

Какви промени си забелязала вече в твоето тяло? Изведнъж си пораснала много на височина? Имаш косъмчета по интимната зона, по подмишниците и по краката? Гърдите ти са започнали да растат? Понякога забелязваш бял секрет по бельото си? Нищо от това не бива да те тревожи. Всичко това е част от пубертета – удивителни промени, които се случват, когато се превръщаш от момиче в жена!

Гледай анимацията, за да разбереш как се развива тялото ти през пубертета! Можеш да кликнеш директно върху текста, за да достигнеш директно това, което те интересува.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всеки е различен

Ти си това, което си – през пубертета физическите промени при момичетата се случват по различно време. При някои момичета промените на тялото започват около 8-годишна възраст, а при други тези промени започват чак на 12 години. Част от приятелите ти ще се развиват по-бързо, а други по-бавно от теб, но не се тревожи, тъй като всеки е различен. Определено те ще се чувстват по същия начин, по който и ти.

Илюстрацията по-долу показва приблизително какво се случва при момичетата по време на пубертета. Можеш да видиш, че месечният ти цикъл всъщност идва доста късно през пубертета. Преди това гърдите и интимните косъмчета порастват, ще се появи и бяло течение, а ти ще израстваш стремглаво. На около 17 години твоето тяло е изцяло развито и оформено. Напълно нормално е всяко момиче да съзрява в индивидуална женствена форма – ти си това, което си.

Истината за размера на гърдите

Всяко момиче е различно и това е добре. Размерът и формата на гърдите не са от значение за това, как функционират. Например, жени с по-голям или с по-малък бюст не е задължително да са различни в начина, по който произвеждат кърма и хранят своите бебета.

Понякога през пубертета едната гърда пораства по-бързо от другата. Не изпадай в паника! Обикновено гърдите се различават, повече или по-малко, и не е необичайно да бъдат значително по-различни една от друга. Това не би трябвало да има значение.