Какво се случва вътре в теб?

В подготовка за съзряването!

Ти откриваш видимите промени по тялото си, но знаеш ли колко много промени остават невидими, тъй като се случват вътре в тялото ти? Тези промени са свързани помежду си и причината за тях се нарича хормони.

Но защо? Да, може би ще минат години, преди да ги ползваш, но твоите полови органи съзряват и се подготвят за секс и зачеване. Твоят първи цикъл е свързан с този процес. Това означава, че вече можеш да имаш деца. На теория можеш да забременееш още след първия си цикъл... Така че имай това предвид, ако мислиш да правиш секс за пръв път, и се подготви с противозачатъчни средства.

Анимацията показва точно този процес. Виж го!

 


Чувала ли си за химен?Това е тънка мембрана, която предпазва вътрешността на вагината.Тя се променя през пубертета, става мека и еластична. В миналото се е вярвало, че непокътнатият химен е доказателство за девственост и обратно, разкъсаният химен е доказателство за изгубена девственост. Това не е точно така и тези схващания би следвало да се приемат за мит. Хименът обикновено има отвор, дори и при девойки, които не са имали никога полов контакт (този отвор позволява на менструалното течение да напусне тялото). През пубертета хормонът естроген е причината хименът да бъде по-еластичен и гъвкав, което ти и позволява да използваш тампони. 

Виж анимацията, а текстовете в кутийките ще ти кажат повече за половите органи.