Какво е вагинално течение?

Белият секрет по бельото ти е нещо нормално и естествено. Той е знак, че скоро ще ти дойде първият цикъл. Научи повече тук!
 

Споделена тайна!Момичетата обичат да обсъждат много неща. Понякога обаче се притесняваме да подхванем първи някоя неудобна тема... Като например това, което наричаме „бяло течение“. То е напълно нормално и се случва на всички момичета, когато им предстои първата менструация, но може да те притесни, ако не знаеш какво представлява!
 

Как изглежда то?Забелязала ли си бели петна по бельото си? Това е „бяло течение“ – бистра, белезникава течност, която се отделя от вагината. Няма за какво да се притесняваш! Всъщност то е нещо напълно нормално и се случва на всички момичета в пубертета. При някои то е по-изразено, отколкото при други... При някои момичета започва на около 9 години, докато при други може да се появи доста по-късно!

* *Ако забележиш, че вагиналният секрет има необичаен зеленикаво-жълтеникав цвят, има странна миризма или дразни кожата, трябва да се консултираш с лекар.
 

Какво представлява?Бялото течение е знак, че си влязла в пубертета. То е начинът, по който твоето тяло ти дава знак, че половите ти органи започват да функционират! То е много полезен знак за нас, момичетата, защото ни показва, че скоро ще ни дойде цикълът. Обикновено месечният ти цикъл започва около година след като си забелязала за пръв път това бяло течение...Това значи, че имаш достатъчно време спокойно да се подготвиш! Супер, нали?
 

Може ли да е видимо?Бялото течение понякога може да е по-силно, а друг път – по-слабо. Това е напълно нормално и е различно при различните момичета! Понякога е толкова слабо, че е едва забелижимо, друг път може доста да навлажни бельото ти. Не се притеснявай – не е нужно да казваш на никого! Просто използвай ежедневни превръзки (например CAREFREE®): те задържат влагата и предпазват дрехите ти, за да се чувстваш удобно и свежо всеки ден!
 

Само тийнейджърите ли имат бяло течение или то се среща и при жените?

Бялото течение ще продължи и когато си жена – в периодите между месечния ти цикъл, понякога по-силно изразено, друг път – по-слабо. Това зависи от фазата на твоя цикъл. В периода между две менструации, около периода на овулацията (когато се отделя узрялата яйцеклетка, готова за оплождане), течението е по-силно и по-прозрачно. Научи повече за месечния цикъл тук.